Euvgenia Parakhina (Russisch: Евгения Парахина; Jevgenija Parachina [jɪvˈgʲenʲɪjə pɐˈraxʲɪnə]) (Gorki, 15 juli 1971) is een Nederlandse professionele danseres van Russische afkomst. Ze raakte bekend door de RTL -dansprogramma’s Dancing with the Stars en So You Think You Can Dance. Haar vaste danspartner is Peter Bosveld.

RTL-euvgenia

Euvgenia Parakhina begon al vroeg in haar leven met muziek. Voor haar vijftiende levensjaar had ze een complete opleiding als violiste afgerond. Naast het vioolspelen was Parakhina een verwoed hardloopster, met name op de korte afstand. Ze werd voor de Russische ploeg geselecteerd. Na haar muzikale opleiding ging ze naar het conservatorium waar ze in 1983 met dansen kennismaakte. Daar bleek duidelijk haar hart te liggen.

In juni 1990 reisde ze dankzij een uitwisselingsprogramma van het conservatorium voor het eerst naar Nederland af. Op de Efteling verzorgde ze als danseres voorstellingen. Later leerde ze in Nederland een vriend kennen bij wie ze in 1994 introk. Het dansen bleef aantrekkelijk voor haar. Dankzij diverse contacten leerde ze Peter Bosveld kennen. Tussen hen klikte het direct. Na twee maanden trainen dansten ze hun eerste wedstrijd (Latijns-Amerikaanse dansen) in Parijs en eindigde ze met Bosveld bij de eerste twaalf.

Daarop begon ze met de eerste ballroom-danslessen. Het harde trainen dat ze altijd gedaan heeft, bleek niet onverdienstelijk. Maar liefst acht kampioenstitels in diverse disciplines behaalde zij samen met Bosveld zowel tijdens Europese als wereldkampioenschappen. Sinds de komst van Dancing with the Stars in 2005 traint ze ieder seizoen een bekende Nederlander met wie zij dan in het programma danst. Ook begeleidt en traint ze wedstrijdparen en geeft zij met Bosveld shows op diverse evenementen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.